Resilient North - matproduksjon, matsikkerhet og folkehelse i Nord-Norge
Erfaringene fra koronapandemien, etterfulgt av krig i Europa og økt geopolitisk spenning, har synliggjort behovet for å styrke samfunnsberedskapen på flere områder. Totalberedskapskommisjonens NOU 'Nå er det alvor – Rustet for en usikker framtid' fremhever Nord-Norge som strategisk viktig, men også sårbar, og understreker behovet for økt kunnskap om matsikkerhet og tiltak for matberedskap.
Prosjektet Resilient North (Robusthet i nord) har som mål å skaffe mer kunnskap om sammenhengen mellom mat, miljø og folkehelse i Nord-Norge i lys av et fornyet trusselbilde i nordområdene.
Denne kunnskapen skal bidra til at landsdelen og Norge blir bedre rustet til å håndtere ulike situasjoner og endringer som kan oppstå.
Vi vil definere relevante scenarier for matproduksjon fra både hav og land basert på mulige trusler og situasjoner. Deretter skal vi undersøke hvordan de ulike scenariene for matsikkerhet kan påvirke ernæring, sykdomsrisiko og befolkningens helse. Prosjektet inkluderer også forskning på lokalsamfunn og unge bønder og deres rolle for å styrke matsikkerhet og totalberedskapen.
Prosjektperiode: 1. april 2025 - 31. mars 2029
Prosjektleder:
Professor Magritt Brustad, UiT
Latest news
Prosjektgruppe
Magritt Brustad (Project manager)
Tonje Braaten
Johanna Laue
Dolley Charles
Anje Christina Höper
Jan Fredrik Frantzen
Frøydis Gillund
Hilde Halland
Ingrid Kvalvik
Helene Jensen
Eirik Mikkelsen
Ronny Schjelderup
Asgeir Jordbru
Bjørn Arne Skoglund
Prosjektpartnere
(Toppbilde fra venstre: Nofima, Frank Gregersen/NIBIO, Anette Tjomsland Spilling/NIBIO, Lars Sandved Dalen)
[Loading...]