Resilient North

Matberedskapen i nord er sårbar ved krise

Om Finnmark og Troms skulle blitt isolert i en uke vil matberedskapen være på ytterpunktet. I Finnmark vil ingen kunne levere ut egg, grønnsaker eller korn, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark på sine nettsider.

Ola Johansen, gårdbruker
Ola Johansen er gårdbruker i Pasvik. Foto: Jan Harald Tomassen

Ola Johansen kommer fra en bondefamilie og driver egen gård i Pasvik i Sør-Varanger kommune. Han forteller at de til det ytterste kan levere melk til folket i to måneder før gården hans ikke kan drifte mer.  

Får ikke korn i en krise 

Statsforvalteren i Troms og Finnmark ønsker derfor mer fokus på matberedskapen om en krise skulle ramme over en lenger periode i Troms og Finnmark og har derfor utarbeidet et skriv som viser hva Finnmark og Troms sin befolkning kan få fra landbruket om vi skulle blitt isolert. 

Finnmark kan landbruket kan bidra med: 225 gram kjøtt, 9 gram potet, 5 liter melk, 0 egg, 0,1 gram grønnsaker og 0 gram korn. I tillegg kan reindrifta bidra med 250 gram reinkjøtt. 

Troms kan landbruket bidra med: 340 gram kjøtt, 400 gram potet, 3,62 liter melk, 1 egg, 17 gram grønnsaker, 17 gram bær og 0 gram korn. Reindrifta kan bidra med 10 gram kjøtt. 

Gårdsbruk i Sør-Varanger
Matberedskapen er viktig for Troms og Finnmark. Per nå er vi ikke godt nok rustet til en langvarig krise, skriver Statsforvalteren. Foto: Jan Harald Tomassen

– Dette er det hver person kan spise av landbruksprodukter i uka i en krise hvor tilførselsveiene blir stengt over tid. I tillegg har vi selvsagt fisk, noe som forutsetter at vi har en oppegående kystflåte, men vi mangler korn, poteter og grønnsaker. Potet og grønnsaker har vi gode forutsetninger for å dyrke, men korn må vi ha på lager, sier seniorrådgiverne på landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Liv-Edel Berg, Karianne Holm-Varsi, Marit Gåre og Maria Basma Finseth. 

Les hele saken på nettsidene til Statsforvalteren i Troms og Finnmark