Matberedskapen i nord er sårbar ved krise
Om Finnmark og Troms skulle blitt isolert i en uke vil matberedskapen være på ytterpunktet. I Finnmark vil ingen kunne levere ut egg, grønnsaker eller korn, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark på sine nettsider.

Ola Johansen kommer fra en bondefamilie og driver egen gård i Pasvik i Sør-Varanger kommune. Han forteller at de til det ytterste kan levere melk til folket i to måneder før gården hans ikke kan drifte mer.
Får ikke korn i en krise
Statsforvalteren i Troms og Finnmark ønsker derfor mer fokus på matberedskapen om en krise skulle ramme over en lenger periode i Troms og Finnmark og har derfor utarbeidet et skriv som viser hva Finnmark og Troms sin befolkning kan få fra landbruket om vi skulle blitt isolert.
I Finnmark kan landbruket kan bidra med: 225 gram kjøtt, 9 gram potet, 5 liter melk, 0 egg, 0,1 gram grønnsaker og 0 gram korn. I tillegg kan reindrifta bidra med 250 gram reinkjøtt.
I Troms kan landbruket bidra med: 340 gram kjøtt, 400 gram potet, 3,62 liter melk, 1 egg, 17 gram grønnsaker, 17 gram bær og 0 gram korn. Reindrifta kan bidra med 10 gram kjøtt.

– Dette er det hver person kan spise av landbruksprodukter i uka i en krise hvor tilførselsveiene blir stengt over tid. I tillegg har vi selvsagt fisk, noe som forutsetter at vi har en oppegående kystflåte, men vi mangler korn, poteter og grønnsaker. Potet og grønnsaker har vi gode forutsetninger for å dyrke, men korn må vi ha på lager, sier seniorrådgiverne på landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Liv-Edel Berg, Karianne Holm-Varsi, Marit Gåre og Maria Basma Finseth.
Les hele saken på nettsidene til Statsforvalteren i Troms og Finnmark.