Bilde av Esaiassen, Margrethe
Photo: Mikkel Moe, Tekna
Bilde av Esaiassen, Margrethe
Norwegian College of Fishery Science margrethe.esaiassen@uit.no Tromsø You can find me here

Margrethe Esaiassen



  • Grete Elisabeth, Federico, Anette, Tina, Margrethe, Sten Ivar :
    Evaluation of Morphological and Quality Parameters in Adult Male Red King Crabs (Paralithodes camtschaticus) Raised to Commercial Weight from Juveniles
    Aquaculture Research 2023 DOI / ARKIV
  • Federico, Sten Ivar, Sabine M., Birthe, Nigel P., Margrethe et al.:
    Fatty acid profile of cooked leg meat and raw hepatopancreas of red king crab (Paralithodes camtschaticus) during three-month live holding without feeding at 5 and 10 °C
    Journal of Food Composition and Analysis 2022 DOI / ARKIV
  • Margrethe, Tonje Kristin, Venil T., Roger B., Stein Harris, Torbjørn Inge :
    The Effect of Buffer Towing on Quality Aspects of Frozen and Thawed Atlantic Cod (Gadus Morhua)
    Journal of Aquatic Food Product Technology 2022 DOI / ARKIV
  • Tonje Kristin, Torbjørn Inge, Karsten, Kajsa, Roger B., Margrethe :
    Effect of Codend Design and Postponed Bleeding on Hemoglobin in Cod Fillets Caught by Bottom Trawl in the Barents Sea Demersal Fishery
    Journal of Aquatic Food Product Technology 2022 DOI / ARKIV
  • Tonje Kristin, Jesse, Stein-Kato, Torbjørn Inge, Karsten, Stein Harris et al.:
    Effect of the T90-codend on the catch quality of cod (Gadus morhua) compared to the conventional codend configuration in the Barents Sea bottom trawl fishery
    Fisheries Research 2022 DOI / ARKIV
  • Bjørg Helen, Kristin Beate, Sjúrður, Jens, Margrethe :
    Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
    Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi 2021 ARKIV / FULLTEKST
  • Margrethe, Tonje Kristin, Guro Kristine, Carina H.A., Tatiana Nikolaevna, Hanne K :
    Nutritional value and storage stability in commercially produced organically and conventionally farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.) in Norway
    Applied Food Research 2021 DOI / ARKIV
  • Astrid, Jørn, Margrethe :
    Spilt kunnskap på lektorutdanninga. Førsteårsstudentenes erfaringer med «Kunnskapsspillet»
    Nordic Journal of STEM Education 2021 DOI / ARKIV
  • Vetle, Joan Karl, Margrethe, Ragnar Ludvig :
    Determination of pH in pre rigor fish muscle - method matters
    Journal of Aquatic Food Product Technology 2020 DOI / ARKIV
  • Grete Elisabeth, Tatiana Nikolaevna, Morten, Margrethe :
    Temperature fluctuations in processing and distribution: Effect on the shelf life of fresh cod fillets (Gadus morhua L.)
    Food Control 2020 DOI
  • Marianne, Maria Alfredsen, Margrethe, Bjørg Helen :
    Alt på land
    Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi 2020 ARKIV / FULLTEKST
  • Tatiana Nikolaevna, Ragnar Ludvig, Sjurdur, Margrethe :
    Effects of long-term feed deprivation on the development of rigor mortis and aspects of muscle quality in live-stored mature Atlantic cod (Gadus Morhua L.)
    Journal of Aquatic Food Product Technology 2018 DOI / ARKIV
  • Tatiana Nikolaevna, Ragnar Ludvig, Sjurdur, Margrethe :
    Quality aspects of fillet, loin and tail products made from live-stored feed-deprived Atlantic cod (Gadus morhua L.) at different times post mortem
    Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie 2018 DOI / ARKIV
  • Tatiana Nikolaevna, Malcolm, Ragnar Ludvig, Margrethe :
    Gender-specific responses of mature Atlantic cod (Gadus morhua L.) to feed deprivation
    Fisheries Research 2017 DOI / ARKIV
  • Margrethe, Silje, Tatiana Nikolaevna, Gunhild Seljehaug, Kirsti, Gustav et al.:
    Farmed Atlantic cod in Norway: Status and challenges
    2025
  • Margrethe, Emil, Jarle Stigum, Torbjørn Inge, Stein Harris, Sten Ivar et al.:
    Biochemical and quality changes in pink salmon during sexual maturation: Implications for food use
    2025
  • Silje, Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Kirsti, Gunhild Seljehaug, Gustav et al.:
    Oppdrettstorsk – status og utfordringer
    Nofima 2025 ARKIV
  • Kirsti, Gunhild Seljehaug, Margrethe, Silje, Tatiana Nikolaevna :
    Oppdrettstorsk: Status, utfordringer og muligheter
    01. April 2025
  • Sjúrður, Odd Børre, Heidi, Bjørn-Steinar, Anne-May, Wilhelm Andreas et al.:
    Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd
    Nofima 2024 ARKIV / FULLTEKST
  • Tonje Kristin, Michael, Margrethe, Gustav, Sjúrður, Olafur et al.:
    Catch quality and welfare in a live-delivery fishery in Norway for haddock
    2024
  • Torbjørn Inge, Margrethe, Tonje Kristin, Sjúrður, Gustav, Stein Harris et al.:
    Økt levendeleveranse av hyse fra snurrevadflåten : Faglig sluttrapport
    Nofima AS 2024 ARKIV
  • Torbjørn Inge, Sjúrður, Silje, Gustav, Kristin Beate, Stein Harris et al.:
    Kvalitetsutfordringer på stor snurrevadtorsk - årsaker og mulige tiltak
    Nofima 2024 ARKIV
  • Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Kristin Beate, Tonje Kristin :
    Når vann og penger drypper
    10. Dezember 2024
  • Tonje Kristin, Margrethe, Sjúrður, Rowan Peter, Karsten, Torbjørn Inge et al.:
    Evaluering av fangstskader ved bruk av hyperspektral avbildning
    Nofima 2024 ARKIV
  • Stein Harris, Sjúrður, Torbjørn Inge, Margrethe, Gustav, Ingrid Marie et al.:
    Beste praksis for føring og mellomlagring av levende flyndre
    Nofima 2024 ARKIV
  • Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Tonje Kristin, Sjúrður, Silje, Gustav et al.:
    Fiskeri og kvalitet
    2024
  • Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Tonje Kristin, Sjúrður, Silje, Gustav et al.:
    Fiskeri og kvalitet
    2024
  • Margrethe, Kristin Beate, Tonje Kristin, Torbjørn Inge, Sjúrður, Gustav et al.:
    Drypptap på hvitfisk ved lagring og transport
    2024
  • Margrethe :
    Kvalitet på fersk fisk – effekt og konsekvens for fiskeri og industri
    2024
  • Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Kristin Beate, Tonje Kristin, Sjúrður, Silje et al.:
    Vekttap på RSW-lagret hvitfisk under påfølgende islagring og transport
    Nofima 2024 ARKIV
  • Margrethe, Sjúrður, Silje, Gustav, Torbjørn Inge, Heidi :
    Fangstskadevurdering av snurrevadfisk
    Nofima 2024 ARKIV
  • Margrethe :
    Råstoffbehandling av Pandalus borealis - påvirkning på pilleutbytte og pillbarhet Gjennomgang av tidligere FoU-arbeid
    Nofima 2023 ARKIV
  • Margrethe, Ingrid Marie, Vilde Synnøve, Torbjørn Inge, Gustav, Stein Harris :
    Live storage of European plaice - welfare and quality
    2023
  • Margrethe, Kristin Beate, Tonje Kristin, Torbjørn Inge, Sjúrður, Gustav et al.:
    Drypptap på hvitfisk ved lagring og transport
    2023
  • Kristin Beate, Stein Harris, Margrethe :
    Saltinnhold i sild – Hvordan saltinnholdet i sild endres under fangst og fangsthåndtering
    Nofima 2023 ARKIV
  • Torbjørn Inge, Silje, Stein Harris, Sjúrður, Gustav, Margrethe et al.:
    Large cod more susceptible to Injuries in seine fishing
    2023
  • Kristin Beate, Stein Harris, Margrethe :
    Salt content in herring – How the salt content in herring changes during capture and catch handling
    Nofima 2023 ARKIV
  • Kristin Beate, Tonje Kristin, Torbjørn Inge, Gustav, Sjúrður, Silje et al.:
    Weight gain of Atlantic cod (Gadus morhua L.) during storage in refrigerated seawater (RSW) and drip loss during further storage on ice
    2023
  • Tonje Kristin, Jesse, Stein-Kato, Torbjørn Inge, Karsten, Stein Harris et al.:
    Effect of the T90-codend on the catch quality of cod (Gadus morhua) compared to the conventional codend configuration in the Barents Sea bottom trawl fishery
    2022
  • Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Gustav, Heidi, Torbjørn Inge, Sjúrður :
    Kvalitet på levendelevert torsk som dør i merd – Hvordan ulik oppholdstid i sjøvann etter død påvirker kvaliteten
    Nofima 2022 ARKIV
  • Silje, Margrethe :
    Er oppdrettstorsk et godt alternativ for fiskeindustrien?
    2022
  • Morten, Tatiana Nikolaevna, Margrethe, Øystein, Anette, Sjúrður et al.:
    Det kommersielle potensialet til oppdrettstorsk – Innledende undersøkelser om kvalitet, markedsoppfattelse og økonomi
    Nofima 2022 ARKIV
  • Kristin Beate, Bjørg Helen, Sjúrður, Margrethe :
    Kvalitetsoppfatning av saltfisk – Vurderer Norge og Spania kvalitet på saltfisk etter de samme kriterier?
    Nofima 2020 ARKIV
  • Hanne K, Tonje Kristin, Guro Kristine, Carina H.A., Margrethe :
    DEVELOPMENT OF LENGTH, WEIGHT, LIPID CONTENT AND FATTY ACID COMPOSITION DURING A PRODUCTION CYCLE OF CONVENTIONALLY AND ORGANIC FARMED ATLANTIC SALMON
    2019
  • Tonje Kristin, Margrethe, Tatiana Nikolaevna, Carina H.A., Guro Kristine, Hanne K :
    Sensory attributes and storage stability of organic and conventionally farmed Atlantic salmon
    2019
  • Marianne, Maria, Margrethe, Bjørg Helen :
    Increased utilization of residuals in the Norwegian white fish industry – how to get everything ashore?
    2019
  • Jørn, Margrethe, Astrid :
    Spilt kunnskap - Spillbasert undervisning ved UiT
    2019
  • Tatiana Nikolaevna, Margrethe, Ragnar Ludvig :
    Live-Storage of Wild mature cod (Gadus morhua L.) without feed supply. Effects on biological and quality Properties. a dissertation for the degree of Philosophiae Doctor
    UiT The Arctic University of Norway, Faculty of Biosciences, Fisheries and Economics, The Norwegian College of Fishery Science 2018
  • Tatiana Nikolaevna, Margrethe, Sjúrður, Ragnar Ludvig :
    Quality aspects of fresh loin, tail and fillet products obtained from feed-deprived Atlantic cod at different times post mortem
    2018
  • Kristin Beate, Bjørg Helen, Sjúrður, Margrethe :
    Do Norwegian salted fish fulfill Spanish demands?
    2018

  • The 50 latest publications is shown on this page. See all publications in Cristin here →


    Research interests

    Forskningsinteressen er langs det meste av verdikjeden for sjømat, fra fangst og slakting til konsum. Kvalitet og produksjon av sjømat er dog nøkkelord.

    Jeg samarbeider oftest tett med kolleger fra flere andre fagdisipliner -  fra biokjemikere, via teknologer og  fysikere, til økonomer og markedsforskere - avhengig av problemstillingen i prosjektene. 

     

     

    Teaching

    FSK-2040 Bærekraftig sjømat

     

    Mastergradsstudenter og PhD-studenter

     


    Member of research group



    Norges fiskerihøgskole C472


    Click for bigger map