Riebangolli / Kråkesølv

Duojár Jorunn Løkvold har fordypet seg i bruken av riebangolli eller kråkesølv i samiske klestradisjoner.

Utstillingen Riebangolli / Kråkesølv viser arbeidene til den første samiske stipendiaten noensinne ved Norsk håndverksinstitutt. Jorunn Løkvold er duojár, har fagbrev i koftesøm og har brukt tre år på å fordype seg i bruken av kråkesølv som dekor. Dette er en gammel samisk tradisjon med røtter både i Nord-Norge og Russland. Tradisjonen var så godt som forsvunnet før Lyngenkofta ble revitalisert for om lag 30 år siden, og Løkvolds arbeider er både en utforsking og videreføring av gamle kunnskaper.

Å dekorere med kråkesølv er en unik sjøsamisk teknikk. Glimmer eller kråkesølv finnes mange steder i strandsonen i nord. Det er en gratis ressurs som minner oss om nøysomhet og magrere kår, men også om gleden av å skape og det allmennmenneskelig behovet for det vakre. Jorunn Løkvold har forsket på denne unike versjonen av nøysomhetens estetikk – i museer, samlinger, skriftlige kilder og blant de eldste i området. Med arbeidene sine har hun løftet teknikken opp, og brakt den videre i tradisjonelle kofter og belter, men også i ny design: klesplagg og bilder.

Utstillingen Riebangolli / Kråkesølv åpnet for første gang ved Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk høsten 2019. Den vil stå i Sjøboden ved Polarmuseet i Tromsø ut oktober 2020.

Foto: Ørjan Bertelsen.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Starts: 02. Februar 2020 kl. 00.00
Ends: 30. Oktober 2020 kl. 00.00
Wohin: Polarmuseet
Location / Campus: Tromsø
Zielgruppe: Alle